Condițiile meteo – cauza scăderii cantității de lapte pe plan mondial

lapte-mondial

Din totalul de 44 de țări procudătoare de lapte, în următoarea jumătate de an, doar în Brazilia și India se așteaptă o creștere a numărului de bovine. Despre aceasta se menționează în raportul Ministerului Agriculturii Statelor Unite „Laptele – Comerțul și piețele mondiale”.

Confor prognozelor USDA, în majoritatea țărilor, șeptelul de vaci nu se va mări, ci dimpotrivă, poate să cunoască o depreciere, iar randamentul mediu per vacă va fi critic pentru creșterea producției. „Din cauza înrăutățirii condițiilor meteorologice din ultima vreme în majoritatea țărilor producătoare de lapte, acest fapt va influiența direct asupra ofertei de lapte, reflectînd efectul diminuării numărului de capete, – menționează analistul Daily Dairy Report Sarina Sharp. – Scăderea temporară, deși abruptă a producției de lapte este destul de posibilă, dacă la baza acesteia stau condițiilor meteorologice”.

Călduri mari în Europa

Deja la sfârșitul lunii iunie, Europa a cunoscut călduri record, ceea ce a afectat probabil producția de lapte. Cea mai importantă țară europeană în producerea laptelui, Germania, a suferit un iunie record de fierbinte. Polonia, a cincea din punct de vedere al producției, la fel a înoit recordurile de tepmeratură. Al doilea stat din punct de vedere al producției de lapte în Europa – Franța – a înregistrat temperaturi care au ajuns până la +45,1° С. „O astfel de căldură obositoare nu este tipică pentru Europa, astfel încât fermele sale de lapte nu au investit în sisteme de răcire la nivelul la care au investit cele mai tari state americane”, notează Sarina Sharp.

Situația în SUA

Potrivit jurnalului Atlantic, producția de lapte în Statele Unite în mai era deja mai mică decât în anul precedent chiar înainte de debutul căldurii. Producția de lapte crud din Statele Unite în luna mai a scăzut cu 0,4%, până la 8,6 milioane tone, iar numărul vacilor a scăzut cu 1%, potrivit celui mai recent raport al USDA.

În India întîrzie musonii

În ceea ce privește India, cel mai mare producător de lapte, mult așteptatul sezon al musonilor a început slab. La sfârșitul lunii iunie, cantitatea de precipitații era de numai 36% din normă, conform serviciilor meteorologice din țară. „Fermierii așteptau începerea ploilor pentru a purcede la semănarea de orez, porumb și soia, astfel încât randamentele vor scădea”, notează Sarina Sharp. „Prețurile pentru furajele din țară au crescut, ceea ce, la rândul său, a afectat costul producției de lapte, iar acest lucru poate reduce producția de lapte pe termen lung.

Situația în Brazilia

În Brazilia, situația este mai bună, potrivit analistului Daily Dairy Report și a directorului firmei de consultanță Argentina din Quarterra, Monica Ganlay. „Prețurile laptelui în Brazilia au crescut cu 15,3% de la începutul anului și sunt acum la nivelul de 17,40 dolari pentru hundredweight (aproximativ 50 kg). Acum, prețurile din Brazilia sunt cele mai ridicate din regiune și ar trebui să fie mult mai mari decât costul de producție”, notează analistul. Potrivit serviciului statistic din Brazilia, producția în țară în ianuarie și februarie a crescut cu 2,2% pe an față de aceeași perioadă a anului trecut, iar în martie această cifră a crescut la 4,7%. „În a doua jumătate a anului, mai mult lapte va veni pe piață datorită fluctuațiilor sezoniere și motivat de venituri mari pentru fermieri”, concluzionează Monika Hanlei.

„Stabilitatea” din Noua Zeelandă

În Noua Zeelandă, producția de lapte în mai a ajuns la 868 de mii de tone. În acest sezon, producția de lapte în Noua Zeelandă a crescut cu 2,4% față de perioada precedentă a anului trecut. Cu toate acestea, din 2013 producția de lapte în țară aproape a stagnat, spune Sarina Sharp. „Prognozele pentru următorul sezon sunt similare – producția este așteptată a fi la același nivel, posibil cu o ușoară creștere. Această situație este puțin probabil să se schimbe în viitorul apropiat„, spune analistul.

Situația critică din Australia

În Australia, situația este foarte dificilă. Seceta continuă și lipsa de hrană a falimentat mulți fermieri. Potrivit Dairy Australia, pentru o perioadă de douăsprezece luni anterioare lunii mai 2019, producția a scăzut cu 7,7%. Din ianuarie, producția a scăzut cu două cifre în fiecare lună față de anul trecut.

eLaptepe baza materialelormilkbusiness.com

Și prietenii tăi merită să citească asta!

Te-ar putea interesa și: