Rating Bloomberg: Miliardarii laptelui

Agenția Bloomberg actualizează zilnic clasamentul Indicele Miliardarilor Bloomberg, care include 500 cei mai bogați de oameni din lume. Liderul ratingului pentru 1 mai este șeful Amazon, Jeff Bezos, cu o avere de 120 miliarde de dolari. Fondatorul Microsoft Bill Gates (105 miliarde de dolari) ocupă locul doi, iar președintele și președintele consiliului de administrație al conglomeratului francez LVMH(Moët Hennessy Louis Vuitton) Bernard Arnault (cu 92 miliarde dolari) închide primele trei poziții. Din acest rating mai fac parte 91 de miliardari ai Europei.

In ratingul ”Băuturi și produse alimentare” au intrat 39 de miliardari, în cele ce urmează, eLapte vă prezintă lista antreprenorilor care și-au făcut averea și din domeniul industriei laptelui.

# 423 Qinghou Zong
4,64 miliarde $
01 mai 2018 – 4,70 miliarde $
Țara: China
Vîrsta: 73 ani

Zong este președintele grupului Hangzhou Wahaha, cel mai mare producător de băuturi din China. El a fondat compania în Hangzhou în 1987. În plus față de băuturile răcoritoare, compania este implicată în producția de alimente pentru copii și îmbrăcăminte pentru copii.

Produsele principale din Wahaha includ băuturi lactate și băuturi nealcoolice (19%), apă îmbuteliată (43%), ceai îmbuteliat (19%), sucuri de fructe (13%) și terciuri (7%).

Producerea cea mai mare este situată în Hangzhou, unde se află o treime din capacitatea companiei. Wahaha are 35 de birouri de vînzări în diferite provincii din China și peste 2.500 de angajați în departamentul vînzări – după cum afirmă compania, distribuția sa este „cu adevărat la nivel național”. Wahaha este una dintre cele 3 branduri chineze cu distribuție în aproape toate zonele rurale din China, cu peste 2 milioane de puncte de vînzare în toată țara.

# 395 Theo Mueller
4,89 miliarde $
01 mai 2018 – 5,96 miliarde $
Țara: Germania
Vîrsta: 78 ani

Müller este singurul proprietar al companiei Theo Mueller Unternehmensgruppe, o companie de produse lactate. În 1971, el a moștenit de la tatăl său o fabrică de lactate și a extins afacerea la scară internațională – astăzi compania luxemburgheză are mai mult de 27.000 de angajați și un venit anual de aproximativ 6 miliarde de euro.

Theo s-a născut în 1940 în Aretstrid, o localitate din vestul Munchenului, unde ferma de familie Muller existata din 1896. Peste 40 de ani de gestionare a companiei, Muller a făcut o serie de tranzacții majore în afara industriei lactatelor, absorbind Saxons, E. Rehkopf și lanțul de fructe de mare Nordsee. Potrivit site-ului, la data de 7 ianuarie 2016, compania avea aproximativ 25.000 de angajați.

Potrivit datelor Der Spiegel, publicate pe site-ul Grupului Mueller, în 1995, Theo Muller a supraviețuit unei încercări de răpire, dar a reușit să iasă din mașină și să se întoarcă la biroul său în aceeași zi. În 2003, Muller a anunțat că se va muta în Elveția împreună cu familia sa pentru a evita impozitul de moștenire de 30% stabilit în Germania. Miliardarul are nouă copii, locuiește lîngă lacul Zürich.

# 330 Lino Saputo
5,40 miliarde $
01 mai 2018 – 5,14 miliarde $
Țara: Canada
Vîrsta: 81 ani

Emanuele „Lino” Saputo este om de afaceri italiano-canadian, fost președinte al Saputo Inc., cel mai mare producător de brînzeturi din Canada.

Lino Saputo s-a născut în 1937 în familia unui producător de brînză pe insula italiană Sicilia, în Montelepre. Tatăl său, Giuseppe și fratele mai mare Frank au emigrat în Canada în 1950, iar doi ani mai tîrziu i-au urmat mama, un alt frate și patru surori.

La mijlocul secolului XX, pizza a început să cîștige popularitate în America de Nord, și Lino l-a convins pe tatăl său să împrumute 500 de dolari și o bicicletă pentru a-și începe propria afacere. Pornind de la activitatea antreprenorială în 1954, au înființat Saputo Inc. – astăzi fiind cel mai mare producător de brînză din Canada, ocupînd o treime din piața țării.

Lino și-a schimbat tatăl în funcția de șef al companiei în 1969. El a inițiat o serie de tranzacții care l-au transformat în cel mai mare procesator de produse lactate din Canada și, de asemenea, a extins producția altor categorii de alimente în afara Canadei – de ceva timp Lino deținea o fabrică de panificație și gustări situată în Statele Unite. În 2004, Saputo și-a numit fiul, Lino Saputo Jr., în funcția de CEO al companiei. În august 2017, a preluat funcția de președinte al consiliului de administrație.

Acum, Lino, împreună cu soția sa, Mirella, este implicat în activități sociale și caritabile, ajutînd copiii cu dizabilități și persoanele în etate. Locuiesc în Montreal.

# 185 Xu Shihui
8,33 miliarde $
01 mai 2018 – 8,13 miliarde $
Țara: China
Vîrsta: 60 ani

Xu Shihui, miliardar, om de afaceri chinez, este fondatorul și președintele Grupului Dali Foods, o companie de produse alimentare și băuturi. Dali Foods se ocupă cu producția și distribuția de produse de panificație, băuturi energizante, ceai, precum și băuturi pe bază de plante și produse lactate. Compania a fost fondată în 1989 și are sediul în Quanzhou, China.

Xu este CEO-ul și cel mai mare acționar al Grupului Dali Foods. Compania are 18 sucursale în 16 provincii din China și peste 30 de întreprinderi de producție.

Xu Shihui s-a născut în 1958 în provincia Fujian. Deși nu a primit studii superioare, Xu din 1987 pînă în 1989 a fost șeful fabricii Sujade Hui’an. Shihui și-a înființat compania în domeniul alimentar, Fabrica Hui’an Meili Minzheng în 1989, iar după trei ani a fost ales reprezentantul legal al Meili Food, pe care a cumpărato împreună cu membrii familiei sale în 2000. Xu a extins afacerea pentru a acoperi mai multe categorii, pornind astfel producția de produse de patiserie, ceaiuri și băuturi pe bază de plante. Fiica Xu, Xu Yianyang, este vicepreședinte și CEO al Dali Foods Group. Fiul său, Xu Lianglian, a murit într-un accident de mașină în 2012 la vârsta de 27 de ani.

# 179 Emmanuel Besnier
8,65 miliarde $
01 mai 2018 – 7,69 miliarde $
Țara: Franța
Vîrsta: 43 ani

Besnier, împreună cu fratele și sora sa, deține Lactalis, unul dintre cei mai mari producători de brînză din lume. Potrivit site-ului, compania cu sediul în Franța are 229 de locații de producție în 43 de țări și un venit anual de 17 miliarde de euro. Emmanuel Besnier este cel mai mare din familie, CEO al companiei create de tatăl său din Laval, un oraș din vestul Franței. Crearea de branduri precum President și Milkmaid în 2013 a adus familiei Besnier venituri mai mari de 20 de miliarde de dolari.

În 1995, Besnier a devenit șeful departamentului de dezvoltare Lactalis. Cînd tatăl său a murit în iunie 2000, Besnier a preluat poziția de conducere și a inițiat de atunci o serie de tranzacții, inclusiv achiziționarea Galbani, producătorul principal de brînză din Italia în 2006, și achiziționarea companiei Rachel’s, producător de iaurt organic.

În 2010 Lactalis a fost forțată să-și dezvăluie structura și situația financiară, cînd a salvat de la faliment gigantul italian de produse lactate Parmalat, achiziționînd pachetul majoritar al acțiunilor sale. În același an, Besnier a retras din vînzare produsele Lactalis din Leclerc, un lanț de supermarketuri din Franța, cu peste 500 de magazine în întreaga țară, invocînd politica de prețuri a companiei. Litigiul a fost soluționat în ianuarie 2012.

Articol pregătit de eLapte pe baza materialelor bloomberg.com

Și prietenii tăi merită să citească asta!

Te-ar putea interesa și:

Lasă un comentariu