Belarus își majorează exporturile de produse lactate pe baza piețelor din Asia, Africa și Golful Persic

Belarus consideră țările din Asia, Golful Persic și Africa drept puncte de referință pentru creșterea exporturilor de produse lactate, a declarat șeful Direcției Activității Economice Externe a Ministerului Agriculturii și Alimentației, Alexei Bogdanov.

„Pe baza studiului situației și tendințelor pe piețele regionale, măsurilor tarifare și netarifare de reglementare a importurilor aplicate de acestea, ministerul a identificat cele mai prioritare direcții de dezvoltare a exportului de produse lactate. (…) Țările din Asia, Golful Persic și Africa, care istoric sunt importatoare de produse lactate, au fost identificate ca puncte de referință pentru extinderea geografiei exporturilor”, a spus Bogdanov.

El a spus că, în 2018, exporturile lactatelor din Belarus către țările din Asia și Oceania au crescut deja de 2,6 ori, iar Africa – de 7 ori.

„Au fost formate zone comerciale geografice tradiționale – Vietnam, China, Mongolia, Arabia Saudită, Turcia, Libia și alte țări”, a menționat Bogdanov.

Reprezentantul Ministerului Agriculturii și Alimentației a oferit China drept exemplu, unde 54 de întreprinderi din Belarus au fost deja certificate pentru furnizarea de produse lactate. „Venitul din vânzarea produselor lactate în China în 2018 a fost în valoare de 60,5 milioane de dolari și a depășit de 9 ori nivelul din 2017. În termeni reali, echivalentul a 186 mii tone de lapte au fost livrate sub formă de lapte și produse lactate, ceea ce este de 13 ori mai mult decât în anul precedent”, a spus Bogdanov, adăugând că zerul și laptele uscat stau la baza exporturilor către China.

„În ianuarie-martie 2019, 6 milioane de dolari au fost obținuți de pe urma exportului de produse lactate către China, ce reprezeintă un volum de 3 ori mai mare decât volumul perioadei corespunzătoare din 2018”, a informat el. În termeni reali, livrările ridicîndu-se la 16 mii tone (o creștere de 3,2 ori).

Bogdanov a menționat că livrările de produse lactate uscate sub formă de trenuri cu containere complete în cadrul inițiativei „O bandă – o singură cale” a contribuit la o creștere semnificativă a exporturilor către China. „Cel de-al șaselea tren plin cu containere se pregătește pentru expediere. Fiecare tren este de 1.000 de tone de lapte și produse lactate”, a menționat el.

eLapte pe baza materialelor produkt.by

Și prietenii tăi merită să citească asta!

Te-ar putea interesa și: