Au EXPLODAT prețurile lactatelor la licitație

Indexul global al produselor lactate a crescut din nou, cu mai bine de un procent, cu ocazia celei de-a doua licitaţii din 2020 înregistrată pe platforma GlobalDairyTrade (GDT), miercuri, 22 ianuarie a.c., pe fondul majorărilor preţurilor pe produs, la aproape la toate mărfurile tranzacţionate.

O parte a creşterilor este pusă pe seama vremii secetoase care s-ar putea instaura în lunile următoare, situaţie care ar putea pune şi mai mult presiune pe preţuri, iar cealaltă ca urmare a cererii crescânde venită din partea nordului Asiei şi din Orientul Mijlociu.

Concret, indexul preţurilor GlobalDairyTrade (GDT) a crescut cu 1,7%, cu o medie a preţurilor de vânzare de 3.434 dolari SUA pe tonă de produs, după o altă majorare înregistrată cu ocazia primei licitaţii din 2020 şi care totaliza 2,8 la sută, potrivit Reuters.

Majorări de tarife erau înregistrate la majoritatea produselor tranzacţionate. Creşterile de preţ porneau de la 0,7 procentele la laptele praf degresat, respectiv de la 2,4 la sută pentru laptele praf integral, până la un 5,5% la unt.

Cu ocazia ultimei licitaţii, nu mai puţin de 33,165 tone de produse lactate au fost vândute, potrivit datelor publicate pe site-ul GDT –  https://www.globaldairytrade.info

Analiştii sunt de părere că preţurile lactatelor au recuperat terenul pierdut la finele anului trecut. Riscurile generate de secetă nu fac altceva decât să genereze şi mai multă presiune.

„Privind către perspectiva lunilor februarie şi martie, vremea secetoasă îşi va face simţită prezenţa şi va pune şi mai multe presiune pe preţuri”, a afirmat Nathan Penny, economist senior al departamentului Rural din cadrul ASB Bank, citat de agenţia de presă.

Rezultatele înregistrate la licitaţie ar putea afecta dolarul neozeelandez, în condiţiile în care sectorul lactatelor generează mai bine de şapte procente din Produsul Intern Brut al ţării.

Licitaţiile GDT sunt ţinute de cooperativa Fonterra din Noua Zeelandă, însă operează independent de gigantul de piaţa lactatelor.

Organizaţia cooperatistă din Noua Zeelandă, entitate deţinută de 10.500 fermieri-acţionari, controlează o treime din comerţul mondial cu lactate.

Licitaţiile GDT se ţin de două ori pe lună, următoarea tranzacţionare urmând să aibă loc la data de 4 februarie 2020.

Potrivit Coface, în ţara noastră, doar un litru din aproape patru obţinuţi este livrat către procesatorii de lapte, context în care deşi România se situează pe locul 10 în UE ca producţie de lapte crud, este doar pe locul 20 din punct de vedere al laptelui trimis spre procesare.

Acest aspect este determinat de preţul scăzut de achiziţie, dar şi de concurenţa produselor din import mai ieftine. În acelaşi timp, preţul la raft al laptelui este şi de cinci ori mai mare decât cel de achiziţie, acesta fiind justificat de procesatori prin costurile de transport (costuri de combustibil, accize, roviniete, infrastructura precară, etc)”, precizează Coface.

Chiar dacă în Noua Zeelandă, profitul pare să fie împărţit în mod echitabile între producători şi procesatori, ţăranul român se orientează către autogospodărire, iar atunci când vinde producţia obţinută de lactate, încasează un preţ extrem de redus comparativ cu preţul final de la raft.

„România are nevoie urgent de investiţii masive în infrastructura rutieră şi logistică, pentru a reduce costul de transfer al produselor pe fluxul de producţie – distribuţie – retail. Altfel, nu avem nicio şansă în faţa produselor din import, obţinute prin procese tehnologice avansate şi costuri reduse”, se mai menţionează în prezentarea Coface.

Sursa: gandul.info

Și prietenii tăi merită să citească asta!

Te-ar putea interesa și: