ŢAPI APŢI pentru MONTĂ – SFATURI utile pentru PREGĂTIREA REPRODUCŢIEI

capre la iesle

Nu multor crescători le place să se ocupe de ţapi. Sunt mari, puternici şi au un miros respingător. Din acest motiv, ţapii sunt adesea trecuţi cu vederea în managementul efectivului. Însă asta este o mare greşeală.

Ţapul este foarte important pentru a produce generaţia viitoare de iezi şi dacă nu este pregătit corespunzător pentru reproducţie, caprele rămân gestante într-o proporţie mai redusă, iar profitul fermei se va reduce îngrijorător. Prin urmare, în pregătirea viitorului sezon de reproducţie ţapii ar trebui să primească mai multă atenţie în ceea ce priveşte: alimentaţia, starea de sănătate şi, nu în ultimul rând, îngrijirea copitelor. Toate acestea vor influenţa condiţia corporală şi capacitatea de a monta caprele, precum şi calitatea materialului seminal.

Furajare adecvată

Un ţap activ cu un libidou ridicat poate chiar “uita” să mănânce în timpul sezonului de reproducţie. Pe de altă parte, un ţap tânăr are nevoie de nutrienţi atât pentru producerea de material seminal şi la împerechere, cât şi pentru creşterea masei corporale, care nu este încheiată în primul său an de viaţă.
Spermatozoizii au nevoie de aproximativ 60 de zile ca să se formeze şi să se maturizeze în tractul reproductiv mascul. Prin urmare, este vital ca ţapii să primească o alimentaţie adecvată înaintea şi în timpul sezonului de montă pentru o performanţă optimă. La păşune, raţia se poate suplimenta printr-un furaj granulat sau cu un amestec de concentrate. Astfel, seara, ţapii se scot din turmă şi li se va distribui un amestec de concentrate în cantitate de 1-1,5 kg, care conţine în proporţie ridicată ovăz. Nu trebuie uitate nici suplimentele minerale (maco şi microelemente) sub forma brichetelor de lins, pentru a îmbunătăţi calitatea spermei.

Performanţa sexuală a masculilor: câţi iezi produce un ţap/sezon?

Bolile şi infestarea parazitară reduc şi ele performanţa sexuală a ţapilor şi activitatea de reproducţie a caprelor. Pentru a atenua efectul acestora, trebuie întocmit un program de tratament preventiv, în funcţie de condiţiile locale. Caprinele, masculi şi femele, aduse în fermă se vor ţine în carantină cel puţin 30 de zile înainte de introducerea lor în efectiv. Se vor efectua deparazitări periodice, iar animalele bolnave se vor izola şi se va începe un tratament imediat, până la însănătoşirea lor.
Înainte de sezonul de montă trebuie examinaţi fizic toţi ţapii. Se va evalua cu atenţie penisul şi prepuţul, din punct de vedere al integrităţii (leziuni, tăieturi), pentru ca acestea să nu prezinte aderenţe. Testiculele trebuie să fie pereche, reci la atingere (căldura poate indica o posibilă infecţie), să aibă aproximativ aceeaşi dimensiune, să fie ferme la atingere (nu prea tari sau prea moi), fără umflături neobişnuite. Dacă sunt găsite anomalii la examenul extern, se va evalua obligatoriu cantitatea şi calitatea materialului seminal.
Examinarea membrelor şi în special a copitelor este foarte importantă deoarece ţapii care consideră că este dureros să meargă sau să se hrănească vor fi reticenţi în efectuarea saltului pentru montă.
Orientarea ţapului pentru a găsi caprele în călduri se bazează atât pe miros, cât şi pe văz. Ochii trebuie să aibă conjunctiva de culoare roz, iar vederea să nu fie afectată de cataractă sau de părul crescut excesiv.
Introducerea de gene valoroase într-o populaţie de capre, indiferent de producţie (lapte sau carne), se poate face mult mai uşor prin folosirea la montă a ţapilor de înaltă valoare genetică. De la o capră se obţin 1-2 iezi la o fătare, dar de la un ţap se pot obţine până la 40-50 de iezi/sezon. Realizarea acestor indicatori este însă posibilă doar dacă pregătim bine sezonul de montă, pentru ca masculii să fie în condiţie optimă de reproducţie.

CÂTE CAPRE ÎI REVIN UNUI ŢAP?

Ţapii montează un număr variabil de capre, în funcţie de vârstă. Celor din anul curent, în vârstă de 8-10 luni, nu li se repartizează un număr mai mare de 10 femele/sezon de montă. Cei care au vârsta de 2 ani pot monta până la 25 de capre, iar cei de 3 ani pot primi peste 30 de capre. Din cauza epuizării lor, fecunditatea scade la sfârşitul sezonului de montă, indiferent de vârstă.

Sursa: revista-ferma.ro

Și prietenii tăi merită să citească asta!

Te-ar putea interesa și: