Piața untului din nou s-a activizat

În europa au loc fluctuații ale prețului la unt, atît în creștere cît și în descreștere, trendul general totuși find în creștere. Cauza principală o constituie creșterea internă activă, menționează INFAGRO.

În perioada primăverii consumul de unt în spațiu UE crește de obicei, iar apropierea sărbătorilor sporește cererea din partea procesatorilor locali. Dar totuți participanții pieții încă nu văd o tendință concretă și nu pot, în mod concret, să prognozeze balanța pieții, din această cauză mulți dintre ei luînd poziția de așteptare.

Pe piața din Oceania se simte o clară tendință de creștere a prețului. Aici situația este mai deslușită – oferta este în scădere, rezervele sunt minime, iar cererea mai este activă. Merită de menționat faptul că nivelul de preț la produsele din Noua Zeelandă este mult mai înalt decît pentru cele europene, ceea ce nu s-a mai întîmplat în ultimii ani. La fel, merită a fi menționată creșterea contractelor futures pentru unt la ultima licitație GDT.

În SUA piața untului la fel este activă de la începutul sezonului. Producerea ia amploare, iar stocurile continuă să crească. În aceste condiții prețul nu crește, ci din contra, cunoaște o mică depreciere, dar merită de menționat că nivelul lui și așa este destul de înalt, ce ne spune despre o cerere bună pe piață.

Sursa: infagro.com.ua

Și prietenii tăi merită să citească asta!

Te-ar putea interesa și: